Platges de L’AMPOLLA: LA PLATJA DELS PINETS O DE LA FÀBRICA

Platges de L’AMPOLLA: LA PLATJA DELS PINETS O DE LA FÀBRICA

La vora d’aquesta petita cala és de 50 metres i compta amb aigües netes i transparents. Està situada a l’extrem meridional del poble i al seu voltant hi ha una important concentració urbana amb un hotel de 4 estrelles i un restaurant d’alt nivell. La cala està flanquejada d’esculls baixos i rocosos i consta d’una biodiversitat marina ideal per a realitzar el busseig.

El seu espai submarí reuneix unes condicions ambientals que s’adapten perfectament per al desenvolupament d’una rica varietat d’espècies ictiològiques, que els pescadors del poble capturen amb les seves arts de pesca. L’accés a la platja el facilita l’amplia avinguda peatonal que condueix fins l’Arenal. Just en aquest punt, la murada que forma el passeig marítim impedeix l’agressió a la costa, protegeix el litoral existent i ofereix una amplia balconada elevada des de la qual es pot contemplar un paisatge extens i bonic. De la mateixa forma et pots relaxar passejant per una sendera vora mar que comunica amb l’estany de Sant Pere on podràs visitar l’espai cultural que, amb breus apunts inscrits en un seguit de panels muntats sobre faristols, evoca els ancestres històrics de l’Ampolla.

També forma part del paisatge i d’obligatòria contemplació, un fortí militar de 8 metres quadrats que, junt amb altres 2.000, Franco va ordenar construir l’any 1941 per fortificar el nord peninsular i defensar-se d’una possible invasió de les forces aliades de la Segona Guerra Mundial. Aquest bunkers van rebre el nom de Línia Pirineus.
La cala dels Pinets o de la Fàbrica és molt popular, per la qual cosa és habitual que durant l’estiu sigui força concorreguda pels banyistes locals i forans. L’espai en qüestió està molt protegit dels potents vents de mestral i tramuntana i també dels de component est. Si contrastem les imatges, ens adonarem que els Pinets és una de les platges del poble que, físicament, no ha perdut la seva essència original a pesar de l’impacte del creixement urbanístic experimentat al seu voltant en els darrers 50 anys. Per als que odien l’arena, la platja és ideal. El seu llit és de pedra llisa i menuda, la qual cosa comporta que estigui més neta.

La Fábrica o els Pinets: L’etimologia del topònim

Als anys 40, al voltant de la platja, no hi havia cap vestigi urbà. El seu entorn el conformava una heretat agrícola de gran extensió dedicada al cultiu d’oliveres propietat del terratinent del Perelló Rafel Llaó Gallart, més conegut pel renom de «Rafel del Pajarito». Rafel també era l’empresari del cotxe de linia interurbana que, des de l’any 1927, cobria el servei regular de viatgers entre El Perelló, l’Ampolla i Tortosa. Adscrita a la finca existia una masia amb un molí d’oli construït a mitjans del segle XIX, essent l’únic trull per moldre olives que, en aquells llunyans temps, existia a l’Ampolla. Per a desenvolupar aquesta activitat, s’aprofitava un pou artesià que extreia aigua de vena per emprar-la durant la producció de l’oli. Originalment comptava amb una premsa de tracció animal, destinada a trencar les olives i dos grans moles també accionades pel mateix sistema, així com dels estris necessaris emprats per obtenir el producte final.. Just per aquesta activitat industrial, els ampolleros identificaven l’almàssera amb el nom de «la Fàbrica», denominatiu que amb el temps també es va estendre a la platja.

A primera línia de platja hi havia edificada una caseta de bany que s’utilitzava per a canviar-se la roba, posar-se el vestit de bany i guardar material de platja. Al seu interior també existia una cisterna on es recollia i conservava l’aigua de pluja per beure i fer-la servir per treure’s l’aigua salada de sobre després del bany. Aquesta edificació, com podem observar en una de les imatges, ocupava una part de la franja de la cala i era, tot i estar construïda dintre del domini públic, usdefruit dels titulars de- la finca i dels seus familiars i amics. Actualment, aquesta cala és més coneguda popularment com la platja dels Pinets, en clara referencia al lloc poblat de pins que hi ha just al seu darrera i que, malgrat l’inusitat creixement urbà que ha experimentat lo seu entorn encara es conserva, tal com podem contrastar en les imatges.
No Comments

Post A Comment